Anaha- The Spa, Shreyas Retreat

Project Description

Designed as a ‘Retreat within Retreat’, the 20,000 Sqft spa block is a new ‘insert’ at an existing Yoga Retreat that offers spectacular layers of spaces and experiences.

The Architectural Vision is planned as a sustainable model, focusing strongly on the connect of man in the realm of nature. The main block disappears into the earth and is half submerged to connect to the isolating quality of the earth, with the light and air movement planned from a series of sunken courts. The approach to the main area slowly opens up a plethora of spaces which are programmatically planned to suit the smooth spatial transitions of the guests.

The entire feel is organic with natural light washing the exposed walls and ceilings with a spectacular play of light and shadows. The spaces are further held together with a strong design language of Hand crafted jaali screens, solid wood doors and openings which merge the interior and exteriors, quite literally.

Awards: Artist In Concrete Awards Asia Fest: 2015 – 16, Commendation Award

Publications: ArchDaily, e-architect.co.uk, Architecture Update

Project Details

  • Project: Anaha-The Spa, Shreyas Retreat
  • Built-up area: 20,000 Sqft
  • Year: 2016
  • Place: Bengaluru