Komorebi house

Project Description

The idea of Komorebi house is conceived by the “sunlight filtering through the leaves” and long avenues of dense tree canopies forming the approach to the site.


KOMOREBI (Japanese) (n.): Sunlight shining through the trees. A combination of four Japanese characters, it eloquently captures the essence of a phenomenon which cannot easily be expressed in English.

This very phenomenon was captured by the amalgamation of perforated mesh along with the inspirational lines taken from the greens around forming the building skin at lower levels. Set on a 5000 Sqft plot, the villa was designed for a family of six suited to the lavish milieu in a cozy enclave.

Tailoring to the specific requirements of the user the villa was designed in 3 volumes stacked atop one another, with ground floor forming the core leading to more private spaces on the upper floors.

The Entrance Foyer cladded with stone in random pattern advances to reveal a dramatic double height Entrance Lobby connecting the living and dining areas.


The formal living areas is emblazoned with the tree-lined screens that not only act as a shield from the sun’s heat but also introduces an enticing interplay of lights and shadow throughout the day. Further accentuating the overall design is artful Zen-inspired court highlighted by the natural light that trickles in from the intricate fenestration.

The dining area flanked with an open kitchen and connecting Lily pond which seamlessly blurs the lines between interiors and landscape.

Traversing to the upper floors, are the bedrooms & the entertainment areas. The bedrooms are best described as luxurious and spacious with an en-suite bathroom and a walk-in wardrobe. The material palette is subtle with elements highlighting the urban feel of the bedroom.

 

The Entertainment areas that is the Home-Theater with a private gymnasium and a private lounge area are designed to be contemporary and chic. The state of art Home Theater with an open gymnasium is flanked by posters recreated by graphic artists which adds to the character of the space. The entire theme is bold and is highlighted by the colour changing lights.

 

The semi-open lounge space is accentuated by a double height wooden roof is reminiscent of the trees surrounding the area. The deck of the lounge overlooks to a vast expanse of tree canopies. The lounge is adorned with a 40 feet wide graffiti of Elvis Presley which is an ode to the rock and roll days and entire theme is highlighted by synchronized LED’s . The furniture is fluidically designed, setting the tempo of the space.

 

Walking along the tree lined roads, where the lights get dimmer and the space more diffused due to the filtered quality of light one gets lost in the mysticism of concrete passages who shout about stories of architectural past, of green canopied streets, pleasant winds & peaceful neighborhoods.

 

The first (early) sights of the dewy morning of these paths arose a sense of

 

The clients who were inclined towards buying a property in one of our earlier projects i.e Kings House, when saw the project got excited about having an independent house rather. That’s how we found ourselves amidst a close knit family excitedly discussing their house of the future Houses are very interesting projecta to design, the conversations with the owners understanding their whims & fancies

That’s how we find ourselves walking along the tree clais streets one fine Sunday morning approaching our “first site visit” after which everything is history. As those dewy images stayed with us all throughout the journey lasting for three years.