The Purple Ink Stodio

The Purple Ink Stodio

The Purple ink studio’s new 1200 sqft office space design is a response to the learning of the space requirements and work culture developed over the past years. The young architectural practice believes that the team is more like a family since a major portion of one’s time in a day is spent at work, and it’s only more efficient when the environment is in high spirits.

The office located in the heart of Bangalore city, is an inset within a residential property constructed in the 80’s using exposed stone masonry walls and also includes a small green pocket at the entrance.

The overall feel of the design responds to the exposed stone walls, creating a rustic, natural yet modern ambience with a bright pop of colour as a playful element. The strong burst of colour articulated in a natural, rugged dialog creates the setting for a dramatic work and interactive environment. The studio’s belief in ‘responsible architecture’ was also incorporated to an extent by reusing existing furniture like tables, storage cabinets, vanity, etc from the previous office space and the a green pocket is designed in the form of a vegetable garden including vegetables like guard, cucumber, lemon plants etc. The outdoor garden also includes a container lily and fish pond with a thriving ecosystem.

The design aimed at creating multifunctional spaces that would provide for a variety of activity typologies depending on the need of the moment.  At the entrance, one is greeted by a visual expanse of the entire studio at once. The studio’s belief of a laterally functioning over a vertically functioning one lead to an open spatial plan devoid of any closed cabin spaces. The office has two distinct zones : activity zone and the work zone.

A bright and playful living space is the first area experienced by an incoming visitor. This functions as a secondary meeting space when the conference room is occupied. Further ahead one finds a foldable “Wall of achievement” .This partition wall not only plays the role of a display, but also of an element providing privacy to the conference room. Furthermore, this moving partition can be folded open to spatially connect the living and conference spaces to transform them into an area for larger meetings or casual activities when needed.

An informal high dining area, also discreetly connected to a pantry, acts as a connection between the work and activity spaces of the office. When required, this functions as a third meeting space and also connects with the living and conference spaces when the foldable wall is opened. Moving further ahead, one would experience the active spirit of the work environment, in the working area. The exposed stone walls are accentuated by overlaying a blue mesh for pin-up boards/ organizers which naturally blends with the exposed stone and most of the furniture comes in from the previous office space.

The studio’s love for music and movies is not just celebrated in form of artwork on walls and doors but also plays in the background at all times which lighten up intense work mood.

The entire office has the ability to completely transform into a space that can house anything from a serious working atmosphere to a full-fledged office party space.